Serdalbattal.com

2023 LGS TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

23.06.2023
147
2023 LGS TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

2023 LGS Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Liselere Giriş Sınav sonuçları 23.06.2023 tarihinde açıklandı. MEB tarafından yayınlanacak tercih kılavuzuna göre iş ve işlemler yapılmaktadır.

MEB LGS sonuçlarına göre öğrenci alan okul gruplarını Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Meslek Liseleri şeklinde belirledi. LGS puanı dışında Okul Başarı Puanı ile diğer liselere öğrenci alımı yapılmaktadır.

Sınav sonuçlarına göre bir liseye yerleşecek öğrenci ve velilerimiz bazı püf noktalarını göz önünde bulundurmalıdırlar. Kulaktan dolma bilgiler tercihlerin yanlış yapılmasına ve öğrencilerin istedikleri okullara yerleşememesine neden olmaktadır. Bu konu üzerinde açıklamalarda  bulunarak veli ve öğrencilerimize yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

Sınav sonucuna göre öğrenci alan okullardaki puan ikinci dikkate alınması gereken bir konudur. Öncelikle okulun önceki yıllarda aldığı yüzdelik dilimlerin ortalaması hesaplanmalıdır.

Örneğin A fen Lisesinin 4 yıllık Puan ve Yüzdelik dilimlerine bakalım:

2019

2020 2021

2022

puan yüzdelik puan yüzdelik puan yüzdelik puan yüzdelik
425,436 0,97 483,369 0,78 467,265 0,73 455,1805 0,89

Görüldüğü gibi puanlar o yıllardaki soruların zorluk derecesine göre değişirken yüzdelik dilim belli bir aralıkta seyretmektedir. Öğrenci ve veliler tercihlerini yaparken öncelikle tercih edilecek okulun yüzdelik dilimleri incelenmeli ve öğrencimizin yüzdelik dilimi dikkate alınarak tercihlerimizi yapabiliriz.

2023 LGS ye göre öğrencimizin yüzdelik dilimi 0,75 olduğunu kabul ederek bu okulun 4 yıllık yüzdelik dilimi aralığında yer aldığı için öğrencimizin bu Fen lisesini kazanma ihtimali oldukça yüksektir.

Okul tercihlerini yaparken tercih edilecek okulların  sınıf sayılarını arttırıp azaltma durumlarını da mutlaka öğrenmeniz gerekir. Bu lisemizi örnek alırsak normal şartlarda 3 şube  9.sınıf okutmaktadır. Yani 90 öğrenci kontenjanı mevcut. Kontenjanını 2 şube arttırır yani 9.sınıf öğrenci sayısını 150’ye çıkarırsa yüzdelik dilimi son yıla göre biraz artabilir (0,91 gibi olabilir). Kontenjanını 3 şubeden 2 şubeye indirirse yani öğrenci sayısını 60 a çekerse yüzdelik dilimi son yıla göre  düşer.( 0,78 gibi olabilir).

Sınav sonucundan çok iyi bir tercih stratejisi izlemek öğrencilerimizin hak ettikleri liselere yerleşmeleri için çok önemli. Bu nedenle okullarda kurulacak Tercih Danışmanlığı hizmetinden mutlaka yardım almalısınız. Bu sınavın bir dezavantajı tekrarının olmaması .Üniversite sınavlarına tekrar hazırlanma şansımız varken LGS de maalesef bu imkan yok.

İyi bir tercih stratejisi öğrencimizin puanına göre ilk tercihte yerleşmesine yardımcı olacaktır. Tercih takviminde belirtilen tarihlerde ek yerleştirme tercihleri yapılabilmektedir. Ek yerleştirme tercihlerinde oluşan boş kontenjanlara öğrenci yerleştirmesi yapılmaktadır. Bu tercihler döneminde yerleştiği okuldan daha yüzdelik dilimi küçük okullara yerleşme şansını da kullanabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Footer açıklama yazısı. Bu alan tema ayarlarından değiştirilebilmektedir.