Serdalbattal.com

Sınavlara Nasıl Hazırlanmalıyız?

05.09.2022
172
Sınavlara Nasıl Hazırlanmalıyız?

Hayatımızın her kademesinde çeşitli aşamalarla karşı karşıya kalırız. Bu aşamalar yaşamın ta kendisini oluşturmaktadır. Yaşamımızdaki aşamalardan birisi de sınavlardır. Her insanın sınav anlayışı ve yaklaşımı kendine özgüdür. Bazılarımız için hayatın anlamı, bazılarımız için zorlu ve sıkıcı bir süreçtir. Sınavın varlığı öğrenciler üzerinde bir baskı oluşturabilir. Düzenli çalışma alışkanlığı olan öğrencilerimizde ise bu baskı biraz fazla olabilir. Bu baskıyı profesyonelce idare edebilmek başarının temel sırrıdır.

LGS veya YKS de derece yapan öğrencilere bakıldığında öğrencilerin ortak noktalarının planlı ve düzenli çalışma ile stres yönetimi olduğu görülmektedir.

Ders çalışma sürecini iyi bir planlama sınava karşı öğrenciyi güvende hissetmesini sağlar. Çalışılacak konular bir çizelgeye süre belirtilerek yazılmalıdır. Planlama yapılırken okul rehberlik servisinden profesyonel bir yardım alınabilir. Başkasının hazırladığı planlar, internetten bulduğumuz ders çalışma size göre olmayabilir. Zamanın çok kıymetli olduğu bu dönemde zaman yönetimini iyi yapmak gerekir.

Planlama yaparken derslere göre konuları belirli sürelerde bitirecek şekilde kesin tarihler belirtilmelidir. Bu bizlere düzenli ve planlı çalışmada başarı sağlayacaktır. Öğrencide yılgınlığa ve belirsizliğe yol açmayacaktır. Çalışma isteğini olumlu yönde motive edecektir. Ne kadar konunun çalışıldığını ve kalan bölümleri görmemizi sağlayacaktır.

Planlama yapılırken insan beynini sağ lobunun sözel, sol lobunun sayısal konuları algıladığı unutulmamalıdır. Çalışılacak dersler bu bilgi doğrultusunda seçilmelidir. Bu konuyu örnekleyecek olursak:

Pazartesi günü, saat 20.00 ile 22.00 arası ders çalışacağımızı varsayalım.

LGS ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN:

20:00-20:30 Matematik konu tekrarı ve soru çözümü

20:30-21:00 Türkçe konu tekrarı ve soru çözümü

21:00- 21:30 Fen Bilimleri konu tekrarı soru çözümü

21:30-22:00 TC İnkılap Tarihi konu tekrarı ve soru çözümü gibi planlanabilir.

YKS ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN:

TYT ve AYT olmak üzere iki farklı ve eş zamanlı planlama yapılması oldukça önemlidir. Çünkü TYT %40 AYT ise %60 sınav başarısında etkilidir.

20.00-21.00 TYT Matematik konu tekrarı ve soru çözümü

21.00-21.30 TYT Türkçe konu tekrarı ve soru çözümü

21.30- 22.30 AYT Fizik / AYT Tarih konu tekrarı soru çözümü gibi planlanabilir.

Diğer bir konu ise stres yönetimidir. Stres kaynağı çevresel etkenlerden olabileceği gibi öğrenci kaynaklı da olabilmektedir.

Ailenin, akrabaların, arkadaşların ve öğretmenlerin öğrenciden beklentisi, ekonomik durum, aile içi sorunlar, sağlık problemleri, iletişim sorunları, bilgisayar bağımlılığı çevresel stres kaynaklarındandır. Bu tür stres kaynaklarıyla baş edebilmek için profesyonel yardım alınabilir.

Öğrenci kaynaklı stres ise genelde öğrencinin yeterli ders çalışmamasından, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirememesinden kaynaklanır. Vicdani sorumluluk öğrencide iç huzursuzluğa neden olur. Dikkati farklı yöne yönlendirerek sorumluluktan kaçma yolunu tercih eder. “Çalışıyorum ama başaramıyorum” veya “çalışıyorum ama anlamıyorum” diyerek kendince kaçış yolu bulmaya çalışır. Girdiği deneme sınavlarında hep ya kaydırma yaptığını ya da sınıfta gürültü gibi dış etkenler gibi bahaneler üretmektedir. Aslında iç dünyası ile çatışma yaşamaktadır. Çözüm ise yine kişinin kendisindedir. Gerçeklerle yüzleşip çözüm üretmesidir. Kişilerin her konuyu tam anlaması beklenemez. Anladığı yerleri geçip anlamadığı yerlere odaklanmalı ve yapamadığı konularda öğretmenlerinden en kısa sürede yardım almalıdır. Anlayamadığımız konular azaldıkça kendimize olan güven gittikçe artacak ve sınavlarda yapabileceğimiz en iyi sonuçları alacağımızı unutmayalım.

Bu süreçte aileler öğrencilerin yanında yer almalı, onlar da çocuklarıyla birlikte abartılı olmadan sınav kampına girmelidirler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Footer açıklama yazısı. Bu alan tema ayarlarından değiştirilebilmektedir.