ANNE BABA OLARAK SINAV HAZIRLIK SÜRECİNDE NELER YAPMAMALIYIZ?
Anne baba olarak çocuklarımız her şeyden önce gelir. Çocuklarımız umudumuz, yaşam kaynağımız ve de yaşama nedenimizdir. Göz bebeğimiz çocuklarımızla zaman zaman iletişim kurmakta zorlanmaya başladığımız, çocuğumuzun farklı huylarının ortaya çıktığı dönemdir sınava hazırlık süreci.
LGS ye hazırlık öğrencilerin yaş olarak tam ergenliğe adım attığı bir sürece denk gelir. Bu süreçte çocuk yeni bir kimliğe, kişiliğe bürünmeye başlar. YKS sürecinde işler biraz daha karmaşıktır. Gençler ergenliklerinin sonuna doğru ilerlerken kişilikleri de oluşmaya başlamıştır. Bu dönemde anne ve babalar çocuklarını tanıyamadıklarını belirtirler. Çocukta sınav kaygıları, görev ve sorumluluklar içinden çıkılmaz bir hal almaya başlar. Velilerimizin işin içinden çıkılmaz hale geldiği bu dönemde yapmaya çalıştıkları birçok davranış geri tepmektedir.
Peki neler yapmamalıyız?
-Ben senin yaşındayken diye başlayan cümleler kurmayınız. Kurmakta ısrar ederseniz kendiniz ve çocuğunuzu üzersiniz. Z kuşağı için bu tabirin bir karşılığı yok.
-Yemedim , içmedim, gezmedim sırf sizin iyi bir eğitim almanız için çabaladım demeyiniz. Derseniz alacağınız cevap beni dünyaya getirmeseydiniz, ben mi istedim? olur.
-Ben Lisede okurken başarılıydım, çok ödev yapardım demeyiniz. Derseniz alacağınız cevap genelde “eee ne oldu? Fabrikada işçisin(vs)….” olabilir.
-Komşumuzun oğlu / kızı hep takdir alıyor. Oysaki bize göre durumları daha kötü Sen . demeyiniz, başkaları ile kıyaslamayınız. Çocuk hemen savunmaya geçer ailenizi başka aileler ile kıyaslama hakkı vermiş olursunuz. Çocuğunuzun özgüvenini sarsar aile bağlarını koparma noktasına gelirsiniz.
-Çalışmazsan seni sanayide işe veririm / kuaför yanında çalışmaya veririm demeyiniz. Çünkü böyle bir şeyin olmayacağını aile fertleriniz bilir. Başka meslekleri küçümser gibi davranmayınız. Anne ve baba karizmanızı yerle bir etmeyiniz.
– Anne ve baba olarak tutarsız davranışlar sergilemeyiniz. Annenin yasakladığına baba izin vermemeli.
-LGS yi / YKS yi kazanırsan sana telefon / araba alacağım demeyiniz. Çocuk bilir ki o başarı olmasa da alınacaktır. Çocuğunuzu ödülle çalıştırmaya kalkmayınız. Görev bilinci oluşturamazsınız.
-Asla tutamayacağınız sözler vermeyiniz. Evladınızın karşısında yalancı durumuna düşebilirsiniz.
Bir eğitimci olarak velilerimize özellikle sınav sürecinde bu tür davranışlardan kaçınmalarını öneririm. Tabi ki veli olarak son karar sizin. Dilediğiniz gibi davranmakta da özgürsünüz. Sonuçlarına katlanmayı da göze almalısınız.