Serdalbattal.com

ETKİLİ VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

23.06.2022
225
ETKİLİ VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Etkili ve Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Öğrenme kişiden kişiye değişen bir süreçtir. İnsanların algıları, ilgileri doğrultusunda öğrenme gerçekleşir.

Etkili ve verimli ders çalışma aslında kişilerin kendilerini tanımalarıyla başlar. Öğrenmemizi nasıl gerçekleştirdiğimizi anlamamız işin sırrıdır. İnsan beyni duyu organları ile algıladığı her şeyi kaydeder. İhtiyaç halinde kayıttan hatırlatarak bilmemizi sağlar. Kaydedilen verilerin kısa sürede hatırlanması ise öğrenmenin bir parçasıdır.

Etkili ve verimli öğrenme ise beynimize kayıt etme yöntemimizdir. Bazı insanlar yazarak, bazıları okuyarak, bazıları resimleyerek, bazen kodlayarak kayıt altına aldığımız verileri hatırlama yöntemleri geliştiririz. Bunu başaranlara toplum zeki olarak adlandırır.

İlk yapılması gereken kişinin kendi öğrenme yöntemlerini keşfetmesidir. Bunun için öğrenmede etkili bazı yöntemlerden bahsedeceğim.

  1. Çalışmanın az ama sürekli olması gerekir.

Öğrenciler genellikle son anda ders çalışmaya ve haftalardır öğrendiği bilgileri kısa sürede geri dönüt almak için çabalarlar. Kısa sürede bir çok bilginin pekiştirilmeye çalışılması biyolojik olarak imkansızdır. Bir insan günde bir ekmek yiyerek yılda ortalama 365 ekmek tüketebilir ve sindirebilir. Sağlıklı olanda budur. Bir günde 365 ekmeğin yenmeyeceğini ve sindirilemeyeceğini herkes bilir. Öğrenme de bu şekilde süreç içinde gerçekleşir. İyi bir planlama ile her gün az ama sürekli çalışarak öğrenme kalıcı hale geldiğini unutmayalım.

  1. Düzenli tekrar yapmak.

Dersleri gününde tekrar etmek ve kısa notlar almak öğrenmeyi kalıcı hale getirir.

  1. Ön hazırlık yapmak.

Bir sonraki gün işlenecek olan derslere önceden bakarak gitmek konu hakkında haberdar olmanızı sağlar. Arkadaşlarınız ilk defa bazı terimleri duyarken siz önceden kulak aşinalığı sayesinde öğrenmenizi güçlendirirsiniz. Anlamadığınız konuları fark eder öğretmeninize nitelikli sorular sorabilirsiniz.

  1. Günlük plan yapmak ve süreli çalışmak

İyi bir planlama zamanınızı etkili kullanmada size yardımcı olacaktır. Ders programınıza göre süresi önceden belirlenmiş saat aralıklarında planlamanızı yapınız. Mutlaka her gün o programa uyunuz. 21 gün süre ile aksatmadan programınıza uyarsanız artık davranış haline dönüşen bir ders çalışma alışkanlığınız olur. Diş fırçalamak gibi bir hal alır. Dişinizi fırçalamadığınızda hissettiğiniz rahatsızlık gibi ders çalışma programını aksattığınızda da rahatsızlık hissedecek ve sorumluluk duyacaksınız.

  1. Uygun çalışma ortamını oluşturmak.

Uygun çalışma ortamı oluşturmak ders çalışırken odaklanmayı kolaylaştıran eylemlerden bir tanesi. Rahat bir çalışma  sandalyesi, boyuna uygun bir masa ve gerekli diğer ekipmanların yakınında olması ders çalışırken fiziksel olarak daha rahat hissetmeni sağlayacaktır. Bunun yanı sıra üretkenliğni de arttıracaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Footer açıklama yazısı. Bu alan tema ayarlarından değiştirilebilmektedir.